2. oktober - 10. november
2001


Introduksjon til BergArt
Dagsprogram for BergArt
Kulturakutten
BergArt i bilder
Pressemeldinger
BIT Teatergarasjen
HKS, Hordaland Kunstsenter
Bergen Kunsthall -
Bergens Kunstforening
BIFF, Bergen
internasjonale filmfestival
BIT20 Ensemble - Opera Vest
Vestnorsk jazzsenter
Autunnale
Norsk Forfattersentrum, Vestlandet
Kunstcruise
drabant / By the Way / motlyd
Deoran / Lovesick / gjentakelse
D-Men / Weak Dance Strong Questions
Om BergArt
  English


Bergen Art Festival 2/10 - 10/11 2001Autunnale 2001

BIT Teatergarasjen / Landmark 31. oktober - 4. november

'Samtidsmusikken i sentrum' kunne vært et motto for årets festival. Festivalen samler i år virksomheten i BIT Teatergarasjen. Som en svært viktig scene for samtidskunsten i Bergen føler vi det riktig og viktig at dette stedet blir vår hovedarena.

Med dette mottoet ønsker vi også å si noe om at musikken som lydkunst er det sentrale for oss, men at vi også vil oppsøke andre kunstarter, i år spesielt dans og poesi, med musikken som utgangspunkt.

Ved siden av Teatergarasjen, vil vi også ta i bruk 'Landmark', Bergen Kunstforenings nye visningsrom for audio- og videokunst. Her vil vi på ettermiddagstid avholde møter og foredrag med festivalkunstnere, fremføre elektronmusikk og ellers informere om festivalen.

For mer detaljerte opplysninger henvises til festivalens eget program, annonser i dagspressen og til festivalens nettsider, http://www.autunnale.no/.

Onsdag 31. oktober
Dagtid: Seminarer og kurs

 • Komposisjonsverksted med MUSIT og Bergen kulturskole
 • Komposisjonsverksted DSP, med "Drivhuset"
 • Komposisjonsworkshop for unge komponister
19:30: BIT Teatergarasjen. "All'aure in lontananza"
Mario Caroli - fløyte (Ensemble Intercontemporain)
Grunnet sykdomsforfall er åpningsdagens oppsatte ballettforestilling på kort varsel skiftet ut med: "All'aure in lontananza" - en helaftens recital med verker av Salvatore Sciarrino, en av Europas mest særegne komponiststemmer. Fløytisten Mario Caroli vil som en vår tids Orfeo mane frem magiske, forheksende og rituelle klanger som kan synes umulige å fremmane fra en fløyte. En opplevelse av de sjeldne!

Torsdag 1. november
Dagtid: Seminarer og kurs (se 31. okt.)

09:00: Bergen kongressenter, fagkonferansen UNG MUSIKK, dag I

15:00: Bergen Kunsthall, Landmark. Seminar om filmmusikk med komponisten Olav Anton Thommessen.

19:30: Grieghallen. Bergen Filharmoniske Orkester.
Verker av Nordheim, Takemitsu, Turnage, Prokofiev. Dirigent David Porselijn, solist: Christian Lindberg - trombone.

Norsk musikks 'grand old man' fyller 70 i år, og dette markeres av BFO med et av hans sentrale orkesterverk. Trombonevirtuosen Christian Lindberg er solist i to konserter, en av Japans fremste komponist i det 20. århundre, den andre av en Englands ledende yngre stemmer. Det hele satt i relieff til en av de mer ufortjent ukjente symfoniene til en av Russlands store symfonikere.

Fredag 2. november
Dagtid: Seminarer og kurs (se 31. okt.)

09:00: Bergen kongressenter, fagkonferansen UNG MUSIKK, dag II

19:30: Teatergarasjen. Forsvarets musikkorps Vestlandet.
Dir. Peter Szilvay, solist James Clapperton - klaver
Verker av Baldwinson, Clapperton (urfremføring), Stravinskij, Kagel, Henze.

Nye og spennende verk for korpsbesetning. Bergensbosatte James Clapperton er solist i Stravinskijs konsert for klaver og blåsere, samtidig som han får ufremført sitt nye bestillingsverk for FMKV. Den heroiske korpstradisjonen utfordres i Kagels marsjer for et tapt slag, mens 70-årsjubilanten Henze, en av etterkrigstidens store personligheter viser sine inspirasjoner fra klassisk og latinamerikansk musikk.

Lørdag 3. november

Teatergarasjen: Superlørdag, del I, 13:00 - 20:00
A la carte. En rekke konserter og konsertavdelinger kombineres til en sammensatt dagsopplevelse. Dagsbillett. Velg etter behag, kom og gå. Kafé og uformell stemning. Timeplan annonseres senere.

 1. Visninger fra ukens komposisjonsprosjekter for unge. Ukens arbeidsprosesser munner ut i konsert - med computeren som sentralt instrument.

 2. Trio Kresna, Nederland

  2.1: 'Unge norske'. Norske komponister i etableringsfasen har de siste dagene arbeidet med Trio Kresna. Dette er noen av Nederlands fremste musikere når det gjelder moderne musikk, og besitter både spilleglede, temperament og presisjon. Her fungerer de som fødselshjelpere for verk ferdiggjort under ukens workshop, skrevet spesielt for trioen.

  2.2: 'Nye nederlandske'. Ensemblet gir oss utvalgte smakebiter av hva som skjer i nederlandsk musikk i et lite knipper verker fra seneste år, skrevet for trioens musikere.

 3. Giacinto Scelsi: Tre pezzi. Hedvig Holst - sax, Ane Smørås - dans
  Scelsi (1908-88) var en av de merkeligste komponistpersonlighetene i vår tid. Hemmelighetsfull og tilbaketrukket skrev han verker som like gjerne oppleves som stemmer fra en urgammel rituell tidsalder, som fra vår egen samtid. Først på slutten av livet ble denne merkelige livsgjerningen oppdaget, og han har hatt umåtelig inspirasjon for senere komponister. I denne fremføringen tolkes denne musikalske tilstanden også som bevegelse i rommet i samspillet mellom saxofon og dans.

 4. Staffan Mossenmark: sangsyklus til tekster av Jan Erik Vold.
  Hilde Haraldsen Sveen - sang, Njål Vindenes - gitar, Jan Erik Vold - opplesning.
  Jan Erik Vold skulle ikke trenge nærmere presentasjon. Hans underfundige tekster har i tillegg til å bli folkeeie, også stimulert mange komponister og musikere, ikke minst i jazzmiljøet. Svenske Staffan Mossenmark har skrevet en hel sangsyklus over Volds tekster, og poeten selv medvirker også selv i samspill med Njål Vindenes på gitar.

 5. Annar Follesø - fiolin, Wolfgang Plagge - piano. Verker av Wolfgang Plagge (urfremføring) og György Kurtag.
  Heller ikke Wolfgang Plagge skulle trenge nærmere presentasjon. Ved siden av en lang karriere som pianist er han også en produktiv komponist Sammen med Annar Follesø, lovende fiolinst som den siste tiden også har sittet i BFO, urfremfører han sitt seneste kammerverk. Typisk for Kurtag, Ungarns mest kjente komponist i vår tid ved siden av Ligeti, er et knapt og antydende tonespråk. Kontrasten mellom disse to verkene viser tidens mangfold.

 6. Knut Vaage, musikk og tekst.
  Tekst og litteratur har hatt en stor betydning for musikken til Knut Vaage, og i denne konserten får vi ulike smakebiter av hans produksjon der ulike musikere og forfattere medvirker.

 7. Samspillet mellom Lars Erik ter Jung, fiolin og Thomas Kjekstad, gitar, har gitt norske komponister en ny uttrykkspalett. Ferske verk fra Mark Adderley, Bendik Hagerup, Lars-Petter Hagen og Knut Vaage viser hvilke muligheter som finnes i denne uvanlige duokombinasjonen.

 8. Forfatteren Erling Indreeide.

 9. Fiolinsiten Piotr Janowski.
Teatergarasjen: Superlørdag, del II, 20:00 -
To konserter med slagverktrioen SISU.

BEGGE DISSE KONSERTENE (kl. 20:00 og 22:00) UTGÅR DESSVERRE PÅ GRUNN AV SYKDOM.

20:00: Verker av Rob Waring, Thomas Nilsson, Örjan Högberg.
Med teknisk soliditet og hardtslående rytmer lever SISU opp til navnet sitt! Trioen har vunnet seg et stort publikum i de fleste leire, fra techno til eksperimentell musikk. Men SISU har også en var poesi i spillet, og kveldens to konserter viser hele dette spennet. Denne første konserten gir oss verker av svenskene Nilsson og Högberg, sistnevnte har nærmest blitt en signaturkomponist for trioen. I tillegg får vi også et nytt, omfattende verk av Rob Waring, norsk slagverker og komponist.

BEGGE DISSE KONSERTENE (kl. 20:00 og 22:00) UTGÅR DESSVERRE PÅ GRUNN AV SYKDOM.

22:00: SISU og Jan Erik Vold. Musikk og lyrikk.
Her møter vi et annet verk av Högberg, denne gang i kombinasjon med musikk av Rolf Wallin og John Cage. I dette åpne klanglandskapet entrer igjen Jan Erik Vold podiet og runder av festivalens 'superlørdag', der hans opplesninger flettes sammen med følgemusikk av SISU.

Søndag 4. november

13:00: Buffo Opera Makers: 'patatje oorlog'. Musikk: M. van der Linden, libretto: E. Pierik, Regi: F. Goessens

'Trash opera' kaller dette nederlandske kompaniet denne forestillingen. Dypsindige samtaler og tilfeldige møter på et gatekjøkken presenteres med et glimt i øyet og spenstig musikk, fra hiphop til moderne klanger. Fra 12 år og oppover.

19:30: Teatergarasjen
Bergen Kammerensemble, leder: Elise Båtnes. Solist: Vegard Landaas - saxofon.
Verker av Bjørn Kruse (urfremf.), Giya Kancheli og Sjostakovitsj.

Bergens eget, unge Kammerensemble har i løpet av få år skapt seg en allsidig repertoarprofil, fra Bach og Vivaldi til nyskrevne norske verker. Bjørn Kruse, med ett ben i jazzen og ett i samtidsmusikken, har skrevet en ny saxofonkonsert spesielt for ensemblet. Kanchelis drømmefylte klanglandskaper, som mange kjenner fra utgivelsene på ECM, kombineres med en mer dramatisk klassiker av Sjostakovitsj.

Kurser og seminarer

1. og 2. november: Ung Musikk 2001. To dagers fagkonferanse for de som interesserer seg for barns arbeid med musikkskaping, gjennom undervisning eller administrasjon. Kunnskapsoversikt, presentasjoner og praktiske tilnærminger. Påmelding og nærmere opplysninger hos teknisk arrangør: trond.olsen@possibility.no

31. oktober - 3. november: Musikkverksted. I samarbeid med MUSIT og Bergen kulturskole. Loopbasert komponering, bruk av datamaskiner i musikkskapingen, dels også over Internett. Målgruppe: elever på ungdomsskoletrinnet/videregående.

31. oktober - 3. november: DSP. Musikkverksted i komponering og lydbehandling med hjelp av programmet DSP. Instruktører fra Drivhuset, Oslo. Målgruppe, øvre ungdomsskoletrinn og videregående skole.

Disse kursene tilbys direkte til aktuelle målgrupper, men interesserte kan for informasjon eller påmelding gjerne ta kontakt med koordinator André Stene Johnsen, mob. 97765074

31. oktober - 3. november: Komposisjonsworkshop med Trio Kresna - for unge komponister i etableringsfasen. I samarbeid med Ny Musikks komponistgruppe og Griegakademiet/UiBs komposisjonsutdanning.

Billetter:
Enkeltkonserter: 90,-
For øvrig: A la carte: kr. 140,- SISU I + II: 140,-
Unntak konserten med Bergen Filharmoniske Orkester (følger orkestrets priser).
Billettsalg i døren eller Billettservice.

Arrangør: Autunnale, Postboks 249 Sentrum 5804 BERGEN
Morten Eide Pedersen, mep@grieg.uib.no, mob. 900 55 827

Tilbake til
toppen av siden:Prosjektkoordinator: Sverre Chr. Wilhelmsen - Teknisk/Webmaster: Martin R. Lie
© 2001 Bergen Art Festival