2. oktober - 10. november
2001


Introduksjon til BergArt
Dagsprogram for BergArt
Kulturakutten
BergArt i bilder
Pressemeldinger
BIT Teatergarasjen
HKS, Hordaland Kunstsenter
Bergen Kunsthall -
Bergens Kunstforening
BIFF, Bergen
internasjonale filmfestival
BIT20 Ensemble - Opera Vest
Vestnorsk jazzsenter
Autunnale
Norsk Forfattersentrum, Vestlandet
Kunstcruise
drabant / By the Way / motlyd
Deoran / Lovesick / gjentakelse
D-Men / Weak Dance Strong Questions
Om BergArt
  English


Bergen Art Festival 2/10 - 10/11 2001BIFF - en filmfestival for de fleste
(Trykk her for å se bilder fra arrangementet)

Bergen kino 19. - 25. oktober

På Bergen kino kan du få med deg et stort oppbud av film i perioden 19. - 25. oktober. Her vises eksklusive førpremierer på kommersielle filmer som er på vei til landets kinoer, men vel så spennende er de forskjellige programbolkene viet film som vi i festivalledelsen mener burde vært vist i Norge. Som i fjor har festivalen et variert programinnhold, som et eget konkurranseprogram, digitale visninger, dokumentarer, sci-fi og fantasy, ungdomsfilmer og film for godt voksne publikumere. Og ikke minst - midnattsfilm. Med andre ord, dette er både en festival for feinschmeckere og de altetende filmelskere blant oss.
BIFF markerte seg allerede første gangen som et spennende forum for filmkunsten, samtidig som en rekke av filmene som ble presentert senere ble nominerte - og noen faktisk vant - Oscarstatuetter i ulike kategorier.
Vi synes det er viktig å gi dere som tilskuere en veiledende bruksanvisning inn i festivalens univers, bestående av nærmere 80 filmer totalt, fordelt på mer enn 200 forestillinger på Konsertpaléet i perioden fredag 19. til torsdag 25. oktober. Derfor deler vi det totale programmet inn i forskjellige kategorier, så du ikke "går feil". For eksempel vet vi at mange liker grøss og svart humor. Det får du på det mest egnede tidspunt; rundt midnatt. Vi vet at andre er spesielt opptatt av science-fiction og fantasy, også disse filmene legges inn i samme sideprogram. Og andre vil ha musikkfilmer, noe du finner flere forskjellige steder i programmet.

Her kommer en foreløpig brukerveiledning:

Konkurranseprogrammet
Består av filmer som i all hovedsak ikke er oppdaget her i landet. En jury skal kåre den beste av disse, slik de vurderer det. Denne filmen vil bli å finne på kino om ikke så lenge. Spesielt gledelig er det i år at nærmere halvparten av disse er laget av kvinnelige regissører. Programmet består av nærmere 15 filmer og spennvidden i form og innhold er stor. Fra Afrika kommer ADANGGAMAN, om svart slavehandel på Slavekysten på 1700-tallet. Fra ett av verdens mest spennende filmland, Iran, har vi hentet hjem DEN DAGEN JEG BLE KVINNE. Fra Sør-Korea kommer VENNER, en film som er i ferd med å slå alle besøksrekorder i sitt hjemland. Fra Serbia blir vi servert en svart komedie - KRIGSLIV - fra bombingen av Beograd i 1999. Fra Danmark kommer ET EKTE MENNESKE og fra Polen LYKKELIGE MANN. Disse og flere skal vurderes av dere og en fagjury. Måtte den beste vinne!

Musikkfilmer
Tilfeldigvis har det blitt en rekke filmer med musikalsk innhold på årets utpakning av ny film. Mest forventning er knyttet til HEDWIG AND THE ANGRY INCH - en amerikansk "musikal" om tyskeren Hansel som blir til Hedwig og turnerer landsbygden i midtvesten. Høyt trøkk og god musikk.
Cinemateket USF har viet Sarajevo-baserte Emir Kusturica en hel retrospektiv serie under BIFF. Vi viser mesterens nyeste produksjon; SUPER 8-HISTORIER AV EMIR KUSTURICA. Også her høyt trøkk og mye å hente for lattermusklene. LATINO JAZZ er et dokument om denne musikkformen. En av dem som spiller og deltar i filmen - Michel Camilo - gjester Bergen under BIFF og konserten avholdes i Røkeriet USF i samarbeid med FLAZZ-festivalen mot slutten av BIFF. Vi kan love en virtuøs og underholdende konsert! ROCK STAR - starring Mark Wahlberg - er nok en musikkfilm på programmet.

Cinema Extraordinaire
Består også for det mest av filmer som ikke er importert til landet. Her finner du alt du ikke visste du ville ha. Fra rene fabler som BARTLEBY, etter en roman av Herman Melville (han med "Moby Dick"), BO BA BU, kanskje den underligste på programmet, med handlingen lagt til Gobiørkenen, til en skjønn film om HUSHJELPER i São Paolo og videre til de argentinske filmene SPILL FOR MEG! og EN NATT MED SABRINA LOVE. Den iranske EN TID FOR FULLE HESTER er også en film du må få med deg. I det hele tatt stor spennvidde også her.

Skeive filmer
Blant slike Cinema Extraordinaire-relevante filmer er flere av den skeive type, så som CHUCK & BUCK fra USA, FANTOM fra Portugal, før omtalte HEDWIG, amerikanske L.I.E. og THE FLUFFER, dokumentaren ESCAPE TO LIFE, thailandske IRON LADIES og noen flere som vi ennå ikke har i boks. De fleste av disse er til glede for mange, noen til ergrelse - for mange.

Fantasy og midnattsfilmer
Vi har fått tak i eventyfilmen LEGENDEN OM GINKO fra Sør-Korea - en meget fersk film du må få med deg dersom du går og venter på LORD OF THE RINGS. Vi presenterer den kommende Disneyfilmen ATLANTIS - kanskje den blir vist digitalt! Videre viser vi en spesialforestilling av japansk animasjon - Fritz Langs udødelige METROPOLIS er laget på nytt der. Johnny Depp stiller opp som Jack the Ripper i storfilmen FROM HELL, mens JEEPERS CREEPERS er en av kandidatene til midnattsgrøsset. Kanskje serverer vi den siste til John Carpenter også - GHOSTS ON MARS. Og selvsagt blir det fart og spenning også, for eksempel i THE FAST AND THE FURIOUS som er en ren gummisvidd film. Svidd gummi er det vel neppe i AMERICAN PIE 2. Eller vil du ha et gjensyn med John Cleese og Rowan Atkinson i RAT RACE - en tempokomedie den også.

Romantikk
Kan du få hvis du oppsøker de mer 'snille' filmene våre, så som THE LUZHIN DEFENCE med John Turturro og Emily Watson og KAPTEIN CORELLIS MANDOLIN med Nicolas Cage og Penelope Cruz. Videre indiske Mira Nairs vakre MONSOON WEDDING som vant Gulløven i Venezia nylig.

Familiebilder
I det hele tatt har vi en rekke filmer med familien som tema - enten det gjelder dysfunksjon, som bl.a. i de to danske ET EKTE MENNESKE og BENKEN, begge av meget høy kvalitet, for ikke å nevne GOOD HOUSEKEEPING, som slett ikke er en snill film, og heller ikke THE FUCCON FAMILY, som er en kortere sak fra Japan - eller det gjelder andre aspekter ved familielivet, jevnfør for eksempel vårens debatt om evnesvake kvinner kan få adoptere barn - eller skal det skje som i kanadiske THE UNCLES?

Integrering og mangel på sådan
Den svenske DET NYE LANDET vant prisen for beste manus og beste film i Nordisk Filmpris som ble utdelt i Haugesund. Den er selvsagt vel verdt å få med seg. Den før omtalte ET EKTE MENNESKE viser på en fabelaktig måte hvordan selv en danske kan få trøbbel om han ikke har vært til stede i sin egen oppvekst(!?). THE LAST RESORT, om en polsk kvinne med barn som ankommer England, er også en godbit vi søker å få formidlet til det bergenske publikum. PASS TIL LYKKEN er fra Ungarn og omhandler en russisk kvinnes skjebne i sitt nye hjemland, mens franske MARIELINE omhandler Nord-afrikanske innvandrere i arbeidsmarkedet.

Historiske drama
Den polske VÅREN KOMMER tar oss med på en fascinerende reise i tid og rom - fra Baku i Aserbadjan via Moskva til Warszawa like før og under revolusjonen. Det er historien om den polske stats skjebne på denne tid. Videre presenterer vi OPIUMSPOETEN - beretningen om Samuel Taylor Coleridges forhold til sin samtidige William Wordsworth - en film som vil kunne fascinere flere enn litteraturhistorikere. Vi nevnte ADANGGAMAN fra det som i dag heter Elfenbenskysten.

Humor
Selvsagt finnes det mye humor i mange av filmene, selv om temaet kan være alvorlig nok. Vi nevner spesielt den fransk-amerikanske THE CHATEAU, som egentlig igjen kunne kalles integrering - av amerikanere i Frankrike, vi nevner HUMAN NATURE - igjen om integrasjon - av apemennesket i det moderne samfunn, QUEENIE IN LOVE, igjen en stygg sak (svart humor), den østerrikske DEN SORTE ENKE, samt mange av dem vi allerede har nevnt.

Britiske filmer
Som i fjor, har Bergen internasjonale filmfestival et nært samarbeid med British Council om å presentere en rekke filmer fra Storbritannia. Noen har vi allerede nevnt, andre arbeider vi med i skrivende stund. Vi tror også dette blir minneverdige opplevelser for det bergenske publikum. Følg med!

S-film - rett på video
Mange filmer som importeres kommer ikke på kino av ulike årsaker. En grunn er at det er for få kinosaler i hovedstaden, og filmene står i kø for oppsetning. Den uholdbare situasjonen medfører at BIFF har gått i kompaniskap med Film & Kinos videokonsulent om å vise et knippe filmer som kommer direkte i videoutleie. Forhåpentligvis et samarbeid som kan utvikles for kommende festivalutgaver.

Dokumentarer
BIFF tar mål av seg til å bli ledende filmfestival i landet (også) på dokumentarfilmsiden og vi er spesielt stolte av nettopp disse. Vi nevner spesielt to sveitsiske filmer. DEN BLÅ DØD, om den henrettede Joseph Paul Jernigan, amerikaneren som ble fryst ned umiddelbart etter sin død, for så å bli kuttet opp i skiver millimeter for millimeter, filmet og lagt ut på nettet. Familien hans fant aldri restene av liket. Og i DO IT, en skildring av sveitsiske terrorister på 70-tallet, som speiler vår samtids konflikter ved århundreskiftet. Tankevekkende er de begge to - og høyst severdige. Filmen STARTUP.COM er for deg som ønsker å etablere eget internettselskap. Ikke gjør det før du har sett denne. Og til sist nevner vi veteranen Jonas Mekas' nærmere fem timer lange refleksjon over livet i AS I WAS MOVING AHEAD OCCASIONALLY I SAW BRIEF GLIMPSES OF BEAUTY. Bare tittelen er nok til å pirre interessen.

Vi gleder oss...!

Bergen internasjonale filmfestival (BIFF):
Georgernes Verft 12, 5011 Bergen, NORWAY
Tor Fosse, mobil 90998086, tlf: (+47) 55 322 590
Birgit Pihl, tlf: (+47) 55 323 740
biff@biff.no   -   http://www.biff.no/

Filmvisninger på Bergen kino (Konsertpaléet), Neumannsgt. 3
Torsdag 19. - fredag 25. oktober 2001

Generell aldersgrense 15 år
Billetter kr. 45,-
Rabattkort: A-kort (20 filmer) kr. 600,- og B-kort (10 filmer) kr. 350,-
Billettsalg i billettluken på Bergen kino

NB: Forestillingene starter presis (ingen reklame). Unummererte plasser.
NB: Du trenger ikke registrere deg eller kjøpe festivalkort, slik tilfellet var i fjor.

Festivalens samarbeidspartnere:
Bergen Kino AS
Pepsi (Ringnes AS)
Bergens Tidende AS
Molvik Trykkeri AS
DHL International AS
The British Council
Radisson SAS Hotels & Resorts

Tilbake til
toppen av siden:Prosjektkoordinator: Sverre Chr. Wilhelmsen - Teknisk/Webmaster: Martin R. Lie
© 2001 Bergen Art Festival